úterý 13. září 2016

Kulturšok!!! (1)

český překlad je pod článkem :)

Deuscher Sicht: Was könnten Deutsche von Tschechen lernen und was die Tschechen von den Deutschen?

Deutsche könnten von Tschechen lernen, stolzer auf ihr Land zu sein, auch wenn mal keine Fussballweltmeisterschaft ist.
Ich finde es interessant, wie tschechische Persönlichkeiten aus der Geschichte gefeiert werden und wie wichtig volkstümliche Lieder sind.

Deutsche könnten von Tschechen lernen, die Bahnpreise zu senken, denn das Reisen oder Pendeln wird immer teurer. Kein Wunder, dass viele jetzt mit dem Fernbus fahren.

Tschechen könnten von Deutschen einen Sinn für Ökologie und Umwelt lernen. Ich rede da von Mülltrennung, Recycling, Atomausstieg, erneuerbare Energien, einfach dass grüne Themen mehr in der Öffentlichkeit behandelt werden und Umweltorganisation ernster genommen werden.


Německý pohled na věc: Co by se Němci mohli naučit od Čechů a co zase Češi od Němců? (německý pohled)

Němci by se mohli naučit být pyšnější na svou zemi. A to i v době, když se zrovna nekoná mistrovství světa ve fotbale. Co je pro mě velice překvapivé a zajímavé je fakt, že Češi oslaví nejrůznější osobnosti ze své historie, a také mám ten dojem, že jsou pro ně lidové písně docela důležité.

Co by se Němci mohli dále naučit, je pokusit se snížit ceny za jízdenky na vlak, protože ty u nás neustále stoupají. Žádný div, že spousty lidí jezdí raději dálkovými autobusy.

Češi by se od Němců naopak mohli naučit mít smysl pro ekologii. Mám na mysli především třídění odpadu, recyklaci, omezení jaderné energetiky, větší důraz na obnovitelné zdroje, .podle mě by se měly na veřejnosti mnohem více projednávat "zelené" témata a také by se mohla ochrana životního prostředí začít brát vážněji.


Autor: Sandra Bösel
Z němčiny přeložila: Hedvika Dobrozemská



Žádné komentáře:

Okomentovat