čtvrtek 24. března 2016

(Fotodojmy) Lipsko

(deutsche Version: hier)

Druhé setkání Česko-německého fóra proběhlo v Lipsku. A toto německé město ve mně zanechalo velmi dobrý dojem. Ačkoliv jsem původně fotit neplánoval, několik rychlých momentek přece jenom mám. Bude pro vás Lipsko inspirace na příští dovolenou, nebo spíše místo, kterému se pokusíte vyhnout? Posuďte sami. :)





První věc, která mě po příjezdu do Lipska zaujala, bylo nádraží. Nejen svojí velikostí, ale také výzdobou. Musím uznat, že v Praze máme nádraží nejen mnohem menší, ale také ošklivější. :)

V Lipsku je velice působivé střídání starých a nových budov. Ačkoliv jsou často přímo vedle sebe staré a moderní budovy, vše vypadá poměrně přiměřeně. Je to způsobeno způsobem, kterým je Lipsko postavené - připomíná mi hezčí části Budapešti - a také nevýrazným barevným laděním. Nejvíce je kontrast nové x staré vidět u kostelů.

Nikolaikirche (kostel sv. Mikuláše)

Univerzitní kostel



a znovu Nikolaikirche























Celé setkání probíhalo v Muzeu školy. Byla to moje první návštěva podobného muzea, ale dozvěděl jsem se, jsou v Německu poměrně běžná. Kromě obvyklé výstavy školství za nacismu a komunismu jsme jako účastníci Česko-německého fóra mládeže měli jednu hodinu "budování socialistického státu," kdy jsme zažili, jak vypadala výuka v NDR (Deutsche Demokratische Republik).


















Lipsko jsem si opravdu oblíbil a už se těším, až jej znovu navštívím. :)

Jan Martinek

Žádné komentáře:

Okomentovat