Je čas Vánoc, což je skvělý čas k zamyšlení se, co pro nás tento svátek vlastně znamená. Kromě shonu, zoufalé snahy nakoupit na poslední chvíli dostatek vánočních dárků, dlouhých front v obchodě a dalších snadno viditelných jevů v sobě mají Vánoce něco mnohem hlubšího, což si často ani neuvědomujeme.
Vánoce pro mě znamenají zejména skvělou atmosféru, klidný čas strávený s lidmi, na kterých mi záleží. A tato atmosféra je vytvářena hlavně mnoha tradicemi, které jsou v Česku stále dodržované - zejména na venkově.
Nejznámější a nejzřetelnější tradicí je vánoční stromeček. Počátky tohoto zvyku se u
nás datují do šestého století. Zhruba v této době u nás žil opat, který, ve snaze přiblížit křesťanství pohanům, oslavil Kristovo narození neobvyklým způsobem - ozdobil největší jedli v lese zapálenými pochodněmi. Od počátku devatenáctého století se již takvzané Kristovy stromky prodávaly zcela běžně. A konečně, první velký veřejný strom byl vztyčen v Plzni před devadesáti lety. Tato tradice se ujala a například v Praze je nyní velikánský vánoční strom na každém náměstí (a že jich tu máme hodně!).
Další hezké české zvyky jsou pouštění lodiček nebo lití olova. Při prvním jmenovaném si každý člen rodiny vezme půlku skořápky z vlašského ořechu, připevní do ní malou svíčku, kterou zapálí, a potom lodičku pustí na vodu (např. do hrnce), přičemž vysloví své přání: pokud lodička přepluje na druhou stranu, přání se vyplní; pokud se pohybuje po okraji hrnce, majitel lodičky se může těšit na skvělé mezilidské vztahy. Horší situace nastává, pokud se lodička potopí. To znamená, že se dotyčnému jeho přání nesplní. A lití olova je také snaha odhadnout budoucnost. Malý kousek olova se rozžhaví a prudce ponoří do ledové vody - a každý se snaží uhodnout, co mu vzniklý obrazec nejvíce připomíná.
Velmi důležitou úlohu v českých Vánocích hraje Štědrovečerní večeře. Konzervativní variantou je smažený kapr, ale většina českých domácností mívá obvyklejší řízek s bramborovým salátem. Moderní alternativou, která se stává stále oblíbenější, je smažený losos. Na svátečním stole nesmí chybět ani cukroví a tradiční staročeská vánočka.
Autor: Jan Martínek
Fotky: Hedvika Dobrozemská
Fotky: Hedvika Dobrozemská
Pokud budete mít čas a chuť, budeme velmi rádi, jestli nám pod článek napíšete komentář. Ať již k článku, tématu, tak k blogu.
Vaše názory,nápady na vylepšení, třeba i malou pochvalu :)) i samozřejmě (prosíme o pokud možno konstruktivní) kritiku, která by napomohla vylepšit tuto stránku :)
Velice ráda se dovím i ten Váš pohled na věc!
Těšíme se na Vaše komentáře, a již teď vyčkáváme u počítače, netrpělivě čekajíc na ten první :))
Žádné komentáře:
Okomentovat