neděle 10. dubna 2016

Dadaistický večírek v Praze

Minulý měsíc jsem navštívil skvělou akci mého kamaráda z Česko-německého fóra mládeže Filipa (a jeho kamarádů Štěpána a Tomáše), dadaistický večírek (Událost na Facebooku) na oslavu stého výročí tohoto uměleckého směru. Vlastně jsem ani netušil, co přesně to bude, ale už podle popisu mi bylo jasné, že to bude skvělá akce. Ale nebudeme předbíhat.


Jako místo konání si Filip vybral A Studio Rubín na Malostranském náměstí v centru Prahy. Jedná se o malé sklepní divadlo, které se pro tuto akci výborně hodilo. Kromě obvyklého baru (levného a poměrně dobře vybaveného) zde byl ještě klavír a jeviště (obojí je velmi důležité pro následující program).
Oficiální program: Filip Rambousek ("řízený dadaismus", klavír, živá koláž ad.) Tomáš Chaloupecký (scénická četba ad.) Štěpán Vizi (zpěv) Honza Martinek (dadaistická aplikace pro mobilní tel.). V druhé půli večera proběhne premiérové seznámení světové veřejnosti s dlouho utajovaným scénářem hry/filmu s pracovním názvem "Konečně artyčok". Už jen proto stojí za to přijít.
Oficiální program začal několika improvizovanými dada skladbami, které Filip zahrál na klavír, a následoval takzvaný dada blok. Ten spočíval v náhodném vylosování pořadí i délky předem připravených představení, která měla splňovat dadaistický princip náhody. V praxi to znamenalo, že účastníci věděli, co je čeká, ale nevěděli, jak danou věc předvedou.

Konkrétní příklad: Improvizované dadaistické divadlo. Vzali jsme si se Štěpánem dvě divadelní hry a náhodně jsme na přeskáčku četli jejich repliky. Zaujalo mě, kolik rozhovorů na sebe poměrně plynule navazovalo. Někdy si to vyzkoušejte, je to jednoduché, efektivní a samotné vás to překvapí! :)

Na počest zakladatele dadaismu Tristana Tzary jsem vytvořil malou androidí aplikaci pro vytvoření dadaistické básně. Tristan Tzara doporučoval: "Vezměte noviny. Vezměte nůžky. Najděte v novinách článek, aby měl délku, jakou počítáte dát své básni. Článek vystřihněte. Potom pečlivě rozstříhejte všechna slova, která tvoří tento článek, a vložte je do pytlíku. Skládejte pak jeden ústřižek za druhým přesně v pořádku, v jakém vyšly z pytlíku. Svědomitě opište. Báseň se vám bude podobat. A vězte, že jste spisovatel neskonale originální a okouzlující citlivosti, byť doposud nepochopen lidem. Zdroj: cesky-jazyk.cz". Aplikace je ke stažení (ZDE), oficiální popis: "Jednoduchá aplikace pro tvorbu dadaistických básní. Náhodně promíchá slova vloženého textu. Umožňuje efektivní vytvoření až 150 dada básní za minutu."

Zlatým hřebem večera bylo závěrečné divadelní představení "Konečně artyčok". Společně jej vytvořili Filip se Štěpánem před šesti lety a na dada večírku mělo slavnostní premiéru. Je opravdu těžké hru Konečně artyčok popsat - jedná se totiž o dokonale dadaistické dílo. Jeho dramatické kvality jsou ovšem opravdu výborné a až jej někdy budou hrát v Národním divadle, neváhejte a kupte si lístek do první řady! :)

Před sto lety vznikl dadaismus jako forma uvolnění, zapomenutí na těžkou situaci ve válečné Evropě. Dnes je potřeba přesně to samé. Dadaismus je zážitek, který stojí za prožití.

Jan Martinek

Žádné komentáře:

Okomentovat